METALLITEOLLISUUS

Abrasiivivesileikkaus soveltuu kaikkien metallien leikkaukseen aina alumiinifoliosta yli 300mm paksuihin teräksiin. Yleisimmät leikkausmateriaalit ovat teräkset, alumiinit, raudat ja erikoismetalliseokset.

LASITEOLLISUUS

Lasia voidaan leikata abrasiivleikkauksella tehokkaasti ja tarkasti. Pinnasta saadaan niin hyvä, että se kestää hyvin karkaisun leikkauksen jälkeen. Vesileikkausta käytetään sekä reunojen että lasin rei’ityksen tekoon.

KUMITEOLLISUUS

Kumia leikatessa vedellä on huomioitava haluttu leikkausjälki ja leikattavien kumien paksuus. Tämä auttaa valitsemaan oikean leikkausmenetelmän. Kumiteollisuudessa käytetään laajasti vesileikkaussovelluksia.

PUU- JA VANERITEOLLISUUS

Puu ja erityisesti vaneri soveltuvat hyvin vesileikkaukseen. Ohutta vaneria voidaan leikata myös ilman abrasiivia, jolloin puun pinta jää luonnonmukaiseksi ilman esim. lämpömenetelmistä tulevaa polttojälkeä.

RAKENNUS­TEOLLISUUS

Rakennusteollisuudessa on monia käyttökohteita vesileikkaukselle. Yleisimpinä ovat keraamiset laatat, eristemateriaalit kuten villat, styroxit ja uretaanieristeet sekä yleisesti kaikki leikkausta vaativat materiaalit.

KOMPOSIITTI­TEOLLISUUS

Komposiittimateriaaleja vesileikattaessa tulee huomioida eri kerrosten erilaiset ominaisuudet. Oikeilla parametreilla vesileikkaus on tehokas tapa niin muotojen kuin reikien leikkaukseen.

KIVITEOLLISUUS

Kiven työstö vesileikkauksella on nopeaa ja kustannustehokasta. Käyttökohteita ovat mm. keittiöiden tasot, aukotukset, hautakivet, kivikoristeet, jne.

MUOVI- JA VAAHTO­MUOVI­TEOLLISUUS

Muoveja leikatessa vedellä materiaalista ei pääse hengitettävään ilmaan haitallisia palokaasuja. Siksi vesileikkaus on suosittua muoviteollisuudessa mahdollistaen kaikki mahdolliset muodot.

TEKSTIILI­TEOLLISUUS

Tekstiiliteollisuudessa vesileikkausta käytetään mm. nahan ja monimuotoisten leikkausratojen tekemiseen. Vesileikkaus mahdollistaa tarkat leikkausviivat ja siten kustannustehokkaan materiaalin käytön.

AJONEUVO­TEOLLISUUS

Ajoneuvoteollisuudessa on paljon kohteita vesileikkaukselle. Yleisimpiä ovat ajoneuvoissa käytettävät tekstiilit ja komposiittirakenteet. Yleensä vesileikkaus on toteutettu robottisoluina.

LAIVATEOLLISUUS

Veneitä, jahteja ja laivoja rakennettaessa vesileikkaukselle on useita käyttökohteita. Vesileikkausta käytetään yleisimmin metallien, komposiittien ja tekstiilien leikkaukseen.

ILMAILUTEOLLISUUS

Ilmailuteollisuudessa on tärkeää, että materiaalit säilyttävät niille tyypilliset ominaisuutensa. Tästä syystä vesileikkaus on optimaalinen menetelmä, koska se ei aiheuta karkaisua tai materiaalin muuttumista.

ELINTARVIKE- JA REHUTEOLLISUUS

Elintarvikkeiden leikkaus vedellä on yleistynyt viimevuosien aikana. Vesileikkaus on hygieeninen prosessi ja mahdollistaa mm. kakkujen, vihannesten, kalojen, lihojen ja luiden leikkauksen tuoreena tai pakasteena.

KOULUT JA OPPILAITOKSET

Vesileikkauskoneet sopivat hyvin oppilaitosten käyttötarkoituksiin. Materiaalikirjon ollessa laaja, koneita voidaan käyttää yli osastojen rajojen niin, että koko koulun leikkaustarpeet voidaan kattaa yhdellä koneella.

ETKÖ LÖYTÄNYT OMAA ALAASI?

VESILEIKKAUS

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Vesileikkaus on mekaaninen leikkausmenetelmä, joka perustuu vesisuihkun erittäin korkeaan paineeseen. Vesisuihku irrottaa materiaalia työstettävästä kappaleesta tarkasti ja pienellä hukkaprosentilla. Pehmeämpiä materiaaleja voidaan leikata pelkällä vedellä. Kovemmissa aineissa veden seassa käytetään abrasiivia, esimerkiksi hienoa hiekkaa jolloin leikkausmenetelmää voidaan käyttää myös erityisen koviin materiaaleihin (esimerkiksi metallit, kivet, lasi)

Abrasiivileikkaus on vesileikkausta veden ja hiekan sekoituksella. Puhekielessä käytetään abrasiivileikkauksesta nimitystä vesileikkaus tai hiekkaleikkaus. Sana ”vesileikkaus” voi siis tarkoittaa joko leikkausta pelkällä vedellä (puhdasvesileikkaus) tai leikkausta veden ja hiekan sekoituksella (abrasiivileikkaus).

 

Käytännössä voidaan leikata kaikkea materiaalia laidasta laitaan. Karkaistua lasia ei voida leikata, eikä materiaaleja jotka eivät kestä ollenkaan vettä. Yleisimmät kohteet vesileikkauksessa ovat alumiini, teräs, rauta, vaneri, tekstiilit, kupari, pronssi, posliini, pahvi, komposiitti, vaahtomuovi, eristemateriaalit, kivi, lasi, hiilikuitu, muovit, kumit, lasikuidut, pleksit, laatat ja tiilet.

Kyllä voidaan, mikäli vesileikkuri on varustettu 5-akselisella leikkauspäällä. Muototerän omasta alihankintakäytöstä löytyy vesileikkureita joilla päästään 56-asteen kulmiin. Olemme rakentaneet vesileikkureita joilla jopa 90-asteen leikkaus on mahdollinen.

Kyllä voidaan. Vesileikkaus on ei-terminen leikkausmenetelmä, joten vaarana ei ole että osat hitsautuisivat kiinni toisiinsa lämpövaikutuksesta.

Riippuen leikattavasta materiaalista ja leikkausparametreista (puhdasvesi- vai abrasiivileikkaus). Tyypillinen leikkausrailo vaihtelee välillä 0,10 – 1,0 mm.

Muototerän valmistamien vesileikkureiden maksinopeus on yleensä joko 40 m/min (puhdasvesikone) tai 15 m/min (abrasiivikone). Eri materiaaleilla on erilaisia leikkausnopeuksia. Esimerkiksi 20 mm alumiinia voidaan leikata noin 130 – 600 mm minuutissa (3800 bar, abrasiiviä 350g/min) riippuen halutusta leikkauspinnan laadusta. Leikkausnopeus pelkällä vedellä 6,5 mm vanerille on 5000mm/min ja 100 mm eristevillaa voidaan leikata koneen maksiminopeudella 40 m/min.

Mitä hitaampaa vesileikkurilla ajetaan, sitä pienemmäksi kartioukkuus muodostuu. Vesileikkauksen ominaisuutena on, että vesi kaareutuu matkan mukana joka käytännössä tarkoittaa että viistoumaa tulee leikattuihin kappaleisiin yleisimmissä tapauksissa 0,01 – 0,2 mm. 5-akselisella leikkauspäällä tätä voidaan kuitenkin kompensoida kääntämällä leikkauspää, jolloin viistoumaa saadaan minimoitua ja joissain tapauksissa poistettua kokonaan.

Vesileikkauskoneen paikoitus- ja toistotarkkuus on 0,10 mm. Itse leikkauksen tarkkuus riippuu monesta tekijästä: leikattavasta materiaalista, leikkausparametreista (paine, nopeus, hiekan määrä/min) ja koneen kuluvien osien kunnosta. Tyypillinen leikkaustarkkuus kappaleen yläpinnasta mitattuna on noin ±0,05 – ±0,2 mm.
Pinnan laadusta käytetään yleisesti luokittelua 1-5:

RAKENNA OMA VESILEIKKURISI

Rakenna oma vesi­leikkaus­kone! Suunnittele vesi­leikkaus­sovellus juuri teidän tarpeisiin sopivaksi ja pyydä tarjous.